In juni 2021 werd een extreme hittegolf trof de Pacific Northwest. Van British Columbia tot Oregon sprongen jonge vogels in stedelijke gebieden uit hun nesten om aan de temperaturen te ontsnappen, waarbij ze op de grond in even groot of groter gevaar terechtkwamen. Bij reddingsacties in het wild waren er recordaantallen – en een groot aantal sterfgevallen.
De hittekoepel was weliswaar niet typisch voor de regio, maar door de klimaatverandering worden hoge temperaturen steeds normaler. In andere delen van het land zien vogels vaker last hebben van hittestress. Eerder dit jaar meldde de Republiek Arizona opmerkelijke incidentie van vogels spanning in Tucson. In Central Valley in Californië, droogte kunnen trekvogels in gevaar brengen die op zoek gaan naar waterbronnen en in plaats daarvan schaarste vinden. Deze hittegerelateerde catastrofes zijn in hun context bijzonder beangstigend: de afgelopen vijftig jaar is het aantal vogels in de VS en Canada toegenomen. daalde met een verrassende 29 procent.
Deze gebeurtenissen in stedelijke gebieden zijn beangstigend, maar hittestress kan ook vogels in meer landelijke gebieden treffen, en landbouwgrond vormt hierop geen uitzondering. In twee recente onderzoeken is gekeken naar de manier waarop vogels omgaan met landbouwgronden en hoe veranderingen in water, hitte of droogte de balans in deze delicate vergelijking kunnen verstoren.
Roofvogels en watertanks
Veel boeren weten hoe ze ervoor moeten zorgen dat hun vee toegang heeft tot waterbronnen, of dat nu voorraadtanks, overloopgebieden of aarden tanks zijn. Maar het blijkt dat vogels, en vooral roofvogels, ook afhankelijk zijn van deze waterbronnen.
“Zeker, het vee gebruikt ze, maar in de overloopgebieden komen allerlei kleine zoogdieren binnen die ze gebruiken”, zegt Clint Boal, PhD, hoogleraar natuurbiologie aan de Texas Tech University. “En dus fungeren ze als een soort oases in dit zeer dorre landschap.”
Boal was geïnteresseerd in de manier waarop roofvogels omgingen met waterbronnen, omdat het een algemene veronderstelling is dat roofvogels – roofvogels waaronder haviken, valken en kerkuilen – geen water hoeven te drinken om te overleven, omdat ze hun water uit hun prooi kunnen halen. Ze kunnen deze waterbronnen gebruiken om af te koelen, maar ze zijn er niet noodzakelijkerwijs om het te drinken. Met behulp van camera’s die voor een ander onderzoek waren opgesteld bij deze waterbronnen op ranches in het westen van Texas, begonnen Boal en zijn team aan hun werk, dat later werd uitgevoerd. gepubliceerd in BioEen.
Ze ontdekten dat de roofvogels vaker waterbronnen bezochten als het uitzonderlijk heet of uitzonderlijk droog was. (Soms zijn de temperaturen in de winter lager, maar is het nog steeds droog.)
Eieren en jonge exemplaren zijn bijzonder kwetsbaar, omdat ze voor de temperatuurregulering afhankelijk zijn van hun ouders.
“Zelfs als we over waterbronnen beschikken waar volwassenen toegang toe hebben, als de hitte in de richting blijft waarin het gaat, en de droogte – waarschijnlijk nog belangrijker – in de richting blijft waarin het gaat, kunnen deze nestvogels niet overleven”, zegt Boal.
Voor elke roofvogel die je ziet, profiteren talloze andere soorten ook van deze waterbronnen. Veel trekvogels, zoals zangvogels, maken er ook gebruik van.
Bovengrondse tanks lopen het risico van verdrinking; dieren en vogels hebben soms moeite om eruit te komen. Maar dit risico kan worden beperkt door eenvoudige ontsnappingshellingen te installeren. Ondiepe waterbronnen laag bij de grond kunnen bijzonder gunstig zijn voor vogels.
“Vanuit het perspectief van de natuur kan het hebben van deze aarden tanks, of sijpelingen die ze hebben opgezet, of gewoon overstromende gebieden waar voldoende water uit de tank stroomt, om toegankelijk te zijn voor dieren in het wild … echt nuttig zijn voor vrijwel elke soort die er is,” zegt Boal.
Stress in het nest
Vogels die in de buurt van landbouwgronden broeden, kunnen bijzonder kwetsbaar zijn voor de gevolgen van hitte, zegt Katherine Lauck, een van de onderzoekers promovendus in ecologie aan UC Davis en de hoofdauteur van een artikel gepubliceerd in Wetenschap waarin de effecten van hittestress op vogels werden onderzocht. Lauck gebruikte 23 jaar aan gegevens van NestWatch, een vogelcameraprogramma van de Cornell University, om informatie op te halen over het succes van de jonge vogels van 58 soorten in het hele land. Dankzij deze overvloed aan gegevens konden ze trends in tijd en ruimte volgen.
Een van de grootste bevindingen van Lauck was dat het jonge succes lager was in de buurt van landbouwgronden. Beginnend succes is hoeveel vogels de volwassenheid bereiken. Hoewel in dit onderzoek niet is onderzocht waarom dit zo is, veronderstelt Lauck dat het iets te maken heeft met de geringere bladerdakbedekking (de hoeveelheid schaduw waar de vogels toegang toe hebben) in landbouwgebieden.
“We waren erg enthousiast dat we reproductief succes konden gebruiken als maatstaf voor fitheid”, zegt Lauck. “En hoe lager de conditie van een vogelpopulatie is, des te waarschijnlijker is het dat de populatie zal afnemen en uiteindelijk zal uitsterven.”
Reproductiesucces hangt nauw samen met de vraag of een populatie vogels in de landbouw kan blijven voortbestaan, meer dan alleen maar te kijken naar de overvloed aan vogels in de landbouw, zegt Lauck.
Temperatuurstress kan het succes van jonge kinderen in de eier- en kuikenfase beïnvloeden. Volwassen vogels reguleren hun eieren door ze warm te houden, maar het is moeilijker om ze koel te houden. Zodra een kuiken uitkomt, wordt al het water via voedsel verkregen, omdat ze nog niet naar een waterbron kunnen vliegen. Als het te warm is om te overleven zonder extra water, zullen de kuikens mogelijk niet volwassen worden.
“Een enorm belangrijke factor voor de thermoregulatie bij vogels is de beschikbaarheid van water”, zegt Lauck. Dit is van belang voor vogels in landbouwgebieden die ook met waterstress kampen, zoals Californië en langs de Colorado-rivier.
Warmte kan het beginnende succes van vogels verminderen, en in het volgende onderzoeksproject van Lauck zal worden onderzocht hoe dit gebeurt.
“Als we erachter komen wat de mechanismen zijn, leidt dat ons rechtstreeks naar concrete instandhoudingsinterventies”, zegt Lauck.
Op boerderijniveau beveelt Lauck bepaalde acties aan die vogels kunnen helpen met deze hittestress om te gaan. Onderhoud bestaande bomen, zelfs als ze geïsoleerd staan. Zorg voor oeverbuffers tussen de velden, alles om schaduw te bevorderen. “Wij denken dat zelfs kleine stukjes bos nuttig zijn voor het bieden van deze microklimaattoevluchtsoorden voor vogels die in agrarische landschappen leven. Het kan vogels toegang geven tot een klein beetje van dat extra water dat uit je land sijpelt”, zegt Lauck.
Er moet ook worden opgemerkt dat klimaatverandering de reden is dat deze warme omstandigheden warmer worden, en de mitigatie moet ook vanuit dat perspectief worden bekeken.
Er zijn bijna drie miljard minder vogels in het wild in de VS en Canada nu dan in de jaren zeventig. Naast dat dit alleen maar tragisch is in het belang van de vogels, zegt Lauck dat dit ook gevolgen heeft voor mensen.
“We verliezen de waarde die deze vogels aan onze werklandschappen toevoegen”, zegt Lauck. “Ze inspireren ons, ze drijven deze enorme vogelobservatie-industrie aan, maar ze kunnen boeren ook ten goede komen door ongedierte te eten en gewassen te bestuiven. En dus denk ik dat mensen kunnen zien dat er waarde zit in vogels. En ze moeten gewoon weten: ‘Wat moet ik doen?’”
Boeren spelen een belangrijke rol, zegt Lauck. Over de wereld, bijna de helft van al het bewoonbare land wordt gebruikt voor de landbouw. Maar dit artikel kan enig inzicht bieden in de manier waarop landbouwgrond mede kan worden beheerd voor vogelsoorten die proberen te overleven ondanks de klimaatverandering en de vernietiging van habitats.
“Als we een veerkrachtige, biodiverse biologische gemeenschap willen behouden die ons ecosysteemdiensten zal blijven leveren … maar ook het gevoel van verbondenheid met de natuurlijke wereld en het gevoel ergens bij te horen dat je voelt als je een bekend organisme om je heen ziet leven, ‘, zegt Lauck, ‘we moeten de landbouw beheren voor meer dan alleen de productie.’
***
Lees meer over de voordelen van vogels op boerderijen: Wij hebben hier al eerder over geschreven. Uitchecken dit verhaal over hoe vogels landbouwgronden helpen.
Wilt u uw boerderij vogelvriendelijker maken? De National Audubon Society heeft enkele ideeën. Bekijk zijn Conservation Ranching-programma voor meer informatie.
Als u in een stedelijk gebied woont, dan raden wij u aan dit te lezen stuk in de Republiek Arizonadie enige richtlijnen biedt over wat u moet doen als u een jonge vogel ziet die vanwege de hitte het nest is ontvlucht.